Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na cottage pie

7. 4. 2009
Cottage pie – zapečené hovězí

Tradiční anglická kuchyně zná řadu zapékaných jídel s masovým základem.  Kdyby ve stejném jídle bylo maso jehněčí nebo skopové, říkalo by se mu shepherd's pie, tedy něco jako pastýřská pečeně nebo nákyp.

Klikněte pro větší obrázekKlikněte pro větší obrázekKlikněte pro větší obrázekKlikněte pro větší obrázek

Ingredience:
mleté hovězí maso, cca 500 g
1 mrkev
1 cibule
česnek podle chuti
mražený hrášek – 1 sáček
hovězí vývar – 1 až 2 kostky
olej, sůl, pepř
brambory, mléko, máslo na bramborovou kaši
1 rajče
omáčka – houby, cibule, česnek, vývar nebo instantní hovězí omáčka

Nejprve očistit mrkev, cibuli a česnek, nasekat je nadrobno, přidat hrášek a osmažit na pánvi na trošce oleje. Pak přidat mleté maso a zalít je vývarem z jedné kostky a  chvíli podusit. Když se směs propojí, přendat maso se zeleninou do pekáče a nechat péct při vysoké teplotě dalších asi 20 minut.
Mezitím si připravte bramborovou kaši z uvařených brambor, mléka a másla. Když je hotová, rozprostřete ji nahoru na maso do pekáče. Na ni položte několik plátků nakrájených rajčat a znovu dejte zapéct do trouby.
Pak si připravte omáčku – nakrájejte na plátky houby (třeba žampiony) a spolu s plátky cibule a česneku je osmažte na pánvi. Přilijte k nim buď instantní hovězí omáčku  anebo trochu hovězího vývaru z kostky a všechno nechte ještě provařit.
Když je maso s kaší pěkně zapečené, každá porce se polije omáčkou a může se podávat.