Jdi na obsah Jdi na menu
 


První den

14. 11. 2011

Ráno to v Praze vypadalo jako v mlékárně - někdo ale mléko místo do lahví nalil všude okolo a nebylo vidět skoro na krok. 

Když jsme se v 6:15 sešli na metru, říkali jsme si, že jsme si pro výlet vybrali špatný den. Ukázalo se, že jsme se pěkně spletli.

Na Hlavním nádraží jsme nasedli na vlak do Berouna a už během jízdy bylo vidět, že se počasí lepší. V Berouně jsme přestoupili (na trati do Rakovníka byla výluka, takže do autobusu) a už za plného svitu slunce jsme vystoupili na Křivoklátě. 

Kopec, na kterém stojí hrad a výukové a informační centrum lesů České republiky, nám všem dal zabrat. Ve dveřích nás vítala usměvavá paní Friebertová a ještě veselejší pan revírník Šebek. 

Během následující hodiny jsme se dozvěděli, co všechno se dá vyčíst z lesnické mapy (jsou mimochodem ještě podrobnější než vojenské), prohlédli jsme si výtažek z hospodářské knihy. Pak jsme se učili, jak se měří dřevo a prohlédli jsme si různé druhy výškoměrů a průměrek. Už nás nepřekvapí, když v lese uvidíme poražené stromy označené čárovými kódy. Lesníci totiž používají pro evidování dřeva podobné přístroje, jako jsou v supermarketeh u pokladen.

Během téhle hodiny přišlo napřetřes několik předmětů:

  • přírodopis - názvy stromů, jejich stanoviště
  • fyzika - práce s tabulkami (některé i sto let staré)
  • český jazyk - místní názvy, pověsti, původ místních názvů
  • dějepis - pověsti, historie místa
  • matematika - výpočet objemu válce
  • zeměpis - práce s mapou

Další hodinu jsme strávili praktickým měřením v lese. Vyzkoušeli jsme si měřit výšku stromu různými způsoby, měřili jsme jejich průměr a údaje jsme zapisovali do zápisníku pro měření hmot porostů. Pak jsme prošli naučný areál a jeli domů.

Během téhle hodiny se objevily tyhle předměty: 

  • fyzika - měření výšky stromu různými přístroji, měření délky, odečítání naměřených údajů, zapisování údajů do tabulek, zvuk - šíření zvuku ve dřevě, výška tónu (ukázka toho, jak závisí na délce a druhu (hustotě) dřeva)
  • český jazyk - vyjmenovaná slova (už víme, že babyka je javor)

Veselé výroky: 

"Kde je sever?" "Nahoře. " "Ale jak poznáme, kde je hor?"

"My lesníci vychováváme řezem." 

 Teď  si prohlédněte fotografie z dnešního dne a zítra a pozítří sem přibydou další, tak se sem zase vraťte.