Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak správně třídit?

7. 2. 2008

Malá ukázka:

Plasty


Plasty, čili umělé hmoty, mají některé velice užitečné vlastnosti (jsou nepropustné, pružné, dobře se tvarují). Vyrábějí se z nich různé kelímky, mikroténové sáčky, plastikové lahve, hračky, igelit a jiné věci. Když je ale přestaneme potřebovat, stává se z nich jeden z nejnepříjemnějších odpadů.

Hodně špatně se recyklují, protože jsou hodně různorodé. Patří k nim například několik typů polyetylénů (PE), polystyren (PS), polypropylen (PP), PET, neboli polyetylen, nebo PVC. Je prakticky nemožné sbírat každý druh odděleně, protože jen málokdo je od sebe rozezná, a navíc by to bylo dost drahé. V některých městech sice najdete speciální nádoby pro jejich sběr, do kterých se můžou házet různé typy plastů, ovšem z jejich směsi se dají udělat jenom méně hodnotné výrobky (květináče, lavičky, patníky).

Spalovat by se plasty v domácnosti neměly vůbec, při hoření uvolňují obrovské množství emisí. Na skládce zabírají zbytečně velké množství místa, některé z nich, hlavně polystyren a PVC, jsou dokonce nebezpečné.

Některé výrobky z plastů škodí přírodě o něco méně než výrobky z jiných materiálů (třeba mikrotenové sáčky, které použijeme vícekrát, jsou (mohou být) o něco vhodnější než papírové), ale přesto je lepší se jim vyhýbat, pokud máme tuto možnost.

A hlavně si všímejte značení, které by na nich mělo být, a vybírejte si výrobky z méně nebezpečných plastů. Rozhodně se vyhněte polystyrenu a PVC.