Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak jsme dělali zmrzlinu

20. 12. 2012

 POMŮCKY A MATERIÁL:

100 ml mléka, vanilkový cukr, led, miska, sůl, větší nádoba, čtvrtlitrový igelitový sáček se stiskacím uzávěrem, lžička, odměrka, váleček, lžíce, rukavice, talířek

POSTUP:

1. Příprava zmrzliny: do misky nalijte asi 100 ml mléka a oslaďte ho vanilkovým cukrem. Dobře promíchejte a nalijte do sáčku. Ten uzavřete tak, abyste z něj vytěsnili co nejvíce vzduchu.

2. Příprava mrazicí směsi: rozdrťte válečkem led, drceným ledem naplňte nádobu a přidejte asi pět polévkových lžic soli. Do ledové směsi vložte sáček se zmrzlinovou směsí, vezměte si rukavice a začněte nádobou třepat. Asi po 90 s doplňte ledovou drť a přidejte znovu pět lžic soli. Stále protřepávejte. Po dalším protřepání hmatem vyzkoušejte, jestli je už hmota v sáčku dostatečně tuhá. Pokud ještě ne, doplňte opět led a sůl a znovu třepejte. Pokud se vám bude zdát zmrzlina hotová, opláchněte sáček a opatrně pochoutku vyndejte ze sáčku na talířek a ochutnejte.