Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokusy

Zelená středa – sklo

Oba ročníky – jev splynutí

Nemáte máslo? Udělejte si ho!

Pomůcky: sklenice např. od marmelády s víčkem, čerstvou smetanu asi 300 ml ( podle velikosti skleničky), umělohmotná lžička a miska

Provedení: nechte smetanu chvíli při pokojové teplotě. Pak ji nalijte do lahvičky, naplňte ji do jedné třetiny a uzavřete. Vezměte lahev do ruky, pohybujte s ní tak jako byste psali osmičku asi dvacet minut.  Až se začnou formovat zrníčka másla, velká jako zrníčka jablka, můžete přestat. Vylijte tekutinu – je to syrovátka, výborná k pití, můžete ji i vypít. Zrnka másla propláchněte pod vodou. Dejte je do misky z umělé hmoty, umělohmotnou lžičkou stlačte k sobě. Můžete vmíchat i sůl. Dejte do ledničky, aby ztvrdlo.

Vysvětlení: Smetana je směs malých kapiček mastné látky suspendovaná vodou. Jen co se dostatečný počet kapiček sloučí, vytvoří se zrníčka másla a oddělí se od vody. Tento jev se nazývá koalescencie (splynutí).