Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokusy

Žlutá středa –plasty

Šestý ročník – teplota

 

Vyrobte si teploměr

Pomůcky: lahev, víčko, brčko, něco na obarvení vody, plastelína

Provedení: lahev naplňte vodou až po okraj, obarvěte ji, potom zavřete víčkem s brčkem v něm prostrčeným a  ponořte do umyvadla s teplou vodou. Voda v brčku stoupá. Pokud lahev ponoříte do studené vody, bude sloupec vody v brčku klesat.

Vysvětlení: roztažnost kapalin je závislá na teplotě.

 

Sedmý ročník – tlak

 

Karteziánek

Pomůcky: pet lahev, kapátko nebo zavírátko tužky nebo zkumavka

Provedení: lahev naplňte po okraj vodou, vložte do ní kapátko tak, aby zůstalo pod hladinou (nalijte do něj trochu vody). Pokud použijete víčko, můžete ho zatížit trochou modelíny. Lahev uzavřete. Zmáčknutím lahve kapátko klesá, po uvolnění stoupá vzhůru.

Vysvětlení: Předmět obklopený kapalinou je vystaven tlaku tohoto prostředí. Tlak ale působí ve všech směrech, takže se předmět nedeformuje. Když zmačkneme lahev, kapátko se naplní vodou a klesá ke dnu.

Hele, fontána

Pomůcky: láhev s víčkem - malá, brčko, vosk nebo modelína

Provedení: Víčko láhve propíchnout, prostrčit brčko, okolí pokapat voskem nebo obalit modelínou. Do láhve do jedné třetiny nalít vodu, i obarvenou a uzavřít. Celou láhev ponořit do teplé vody. Voda stříká z brčka ven

Vysvětlení: teplý vzduch zabírá víc místa než studený, Když ohříváte vzduch v uzavřené nádobě, zvyšujete vnitřní tlak, protože teplejší vzduch potřebuje víc místa. Ohřátý vzduch vytlačí vodu z lahve.